1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Welzijn & gezondheid >
Vitaliteit & duurzame inzetbaarheid

Het belang van meer vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer

Een vitale collega is niet alleen productiever, maar wordt ook minder snel ziek. Niet onbelangrijk als je naar onze huidige tijd van personeelstekorten kijkt. Maar wat is nu het verschil tussen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid? En hoe zorg je ervoor dat je team gezond en gelukkig blijft? 

  Het verschil tussen vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

  Vitaliteit: mentale en fysieke gesteldheid 

  Vitaliteit gaat over iemands mentale en fysieke gesteldheid. De mate van die gesteldheid bepaalt hoeveel energie en kracht die persoon bezit. Je zou kunnen denken dat dit geen zaken zijn waar je bedrijf zich mee bezig hoeft te houden. Echter, wanneer je weet dat vitale medewerkers zich veel vaker betrokken voelen bij de organisatie, graag een stapje extra zetten en zich bovendien minder vaak ziekmelden, is dit misschien toch een onderwerp waar je iets meer over wilt weten.

   Duurzame inzetbaarheid: De lange termijn

   Duurzame inzetbaarheid gaat over hoe medewerkers nu en in de toekomst hun werk kunnen en willen blijven doen. De behoeften van werknemers veranderen gedurende hun loopbaan. De plaats die werk in het leven van medewerker inneemt kan sterk veranderen door privé gebeurtenissen, maar ook door veranderingen op het werk. Dat betekent dat je als werkgever flexibel moet zijn om mensen voor de langere termijn aan je te binden.

    Fysieke beweging vs. mentale druk

    Veel bedrijven focussen vooral op productiviteit. Dat kan stress veroorzaken onder de medewerkers. Dus hoewel fysieke beweging belangrijk is, is mentale druk momenteel op de werkvloer vaak een groter probleem. En wat die fysieke beweging betreft? Wie een uur zit, zou eigenlijk een half uur moeten bewegen om dat te compenseren. Nog beter is het om elk half uur even vijf minuten te bewegen, door een kop koffie te halen bijvoorbeeld.

    • Tip: richt je niet alleen op het eindresultaat maar ook op de inspanning. Als iemand echt zijn best doet komt de impact vanzelf. 

     Een bedrijfscultuur die gezond gedrag ondersteunt

     Een blijvende verandering in vitaliteit en welzijn kan niet alleen vanuit individuele medewerkers komen; het moet een integraal onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Onderzoek toont aan dat veranderingen meer succes hebben als ze worden doorgevoerd op zowel individueel als organisatorisch niveau. Het is dus cruciaal dat de bedrijfscultuur gezond gedrag ondersteunt.

     • Tip: Leidinggevenden spelen hierbij een sleutelrol. Om het goede voorbeeld te geven en een veilige omgeving te creëren waarin verandering mogelijk is. 

      Inzicht in de eigen gezondheid en leefstijl

      Het begint allemaal met bewustwording. Om te beginnen moeten medewerkers inzicht krijgen in hun eigen gezondheid en leefstijl. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gezondheidsscans. Daarna is het belangrijk om ze te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden om in de toekomst gezondere keuzes te maken.

      • Tip: Begin klein. Je streeft ernaar dat medewerkers nieuwe gewoontes gaan ontwikkelen. Kleine stapjes zijn beter in het dagelijks systeem in te voeren en op lange termijn ook beter vol te houden.

       Wat brengt HollandFit naar de tafel?

       HollandFit, partner van SD Worx sinds 2022, zet zich actief in voor het bevorderen van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland door middel van een proactieve en energieke benadering die de hele organisatie ten goede komt. Erik Steenbakkers, de algemeen directeur van HollandFit houdt zich dagelijks bezig met vitaliteit op de werkvloer. 

       ''Veel gezondheidsproblemen ontstaan omdat we pas actie ondernemen als het eigenlijk al te laat is. Het is belangrijk om proactief te zijn en medewerkers te helpen om structureel gezonder te worden.”

       HollandFit heeft een digitale omgeving voor vitaliteit gecreëerd die zich toespitst op zowel fysieke als mentale welzijn. Op dit platform kunnen medewerkers dagelijks zelfstandig werken aan belangrijke aspecten van vitaliteit en inzetbaarheid. De vitaliteitsomgeving is 24/7 toegankelijk.

       Enkele kernpunten:

       • Leefstijlprogramma's: Gebaseerd op wetenschappelijke modellen voor gedragsverandering.
       • E-coaching & zelftesten: Toegang tot meer dan 15 gratis e-coaches en zelftesten.
       • Continue activatie: Maandelijkse acties en updates om medewerkers betrokken te houden.
       • Persoonlijk budget: Medewerkers krijgen de mogelijkheid om een persoonlijk saldo te besteden bij meer dan 1500 aanbieders, gericht op vitaliteit, ontwikkeling en ontspanning. 
       • Bedrijfsspecifieke content:  Mogelijkheid om bedrijfseigen activiteiten en content toe te voegen aan het platform. 
       • De focus op fysieke én mentale gezondheid
       • Jaarlijkse vitaliteitskalender: iedere  maand wordt een nieuw belangrijk thema uitgelicht om medewerkers te inspireren en te activeren.
        HollandFit activatiekalender

         Een concrete aanpak voor meer vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

         De samenwerking tussen SD Worx en HollandFit biedt bedrijven een concrete aanpak voor het verbeteren van de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Met de expertise van SD Worx en HollandFit kan jouw organisatie een gezonde werkomgeving creëren die verder gaat dan alleen goede arbeidsvoorwaarden. Is dit het moment om de vitaliteit binnen jouw organisatie serieus te nemen? Wij denken van wel.