1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Workforce Management>
vrouw drinkt koffie op bank met laptop

Tijdregistratie steeds populairder onder werkgevers én werknemers

Flexibel werken is in veel bedrijven niet meer weg te denken. Sterker nog, het is voor sollicitanten vaak een breekpunt als blijkt dat flexibele uren onbespreekbaar zijn. Die trend naar meer flexibiliteit biedt ook duidelijke voordelen voor werkgevers: Niet alleen een betere work-lifebalans dus, maar ook een hogere productiviteit. Maar: dan moet je als organisatie wel bewuster omgaan met tijd.

Een stevige ochtendvergadering, dan even het hoofd leegmaken in de sportclub om vervolgens nog een paar uur flink door te werken. Vroeger was dit ondenkbaar, maar in veel ondernemingen is zo’n flexibele werkplanning ondertussen goed ingeburgerd.

  Flexibel werken: proefperiode is voorbij

  Covid heeft flexibel werken in een stroomversnelling gebracht. Ondertussen zijn de voordelen bekend, bij werkgevers en werknemers. Die laatste groep wil absoluut niet meer terug naar vroegere tijden, onder meer omdat ze zo werk en gezin beter kunnen combineren. Meer flexibiliteit is een must geworden in de huidige war for talent.

  Daar staat tegenover dat werkgevers, in tijden van hoge inflatie en oplopende loonkosten, juist vaker op zoek gaan naar meer efficiëntie en optimale prestaties. Lees: tijdregistratie. Door tijd accuraat te plannen en bij te houden, krijgt HR meer inzicht in de beschikbare capaciteit. Wisselende werkroosters, overuren enzovoort kunnen makkelijker en sneller worden opgevolgd. Ook het berekenen van kosten wordt zo een stuk eenvoudiger en nauwkeuriger.

  Kortom, een kort termijnbeleid of ad-hoc acties om flexibiliteit in te bouwen, volstaan niet langer. Vandaag de dag merken we een groeiende behoefte aan strategische en structurele processen. Workforce management biedt die stap naar professionalisering.

   Waarom tijdregistratie & planning?

   Met Tijd & Planning (ook wel workforce management genoemd) bedoelen we: de juiste persoon voor het juiste werk op het juiste moment. Het is een verzamelterm voor een reeks intuïtieve oplossingen die je helpen om enerzijds de productiviteit van je medewerkers te verhogen en anderzijds je loonkosten in balans te houden. Die tijds- en efficiëntiewinst boek je onder meer via tijdregistratie (ook wel time and attendance genoemd), personeelsplanning, takenbeheer en strategisch workforce management

    Tijdregistratie: inzicht is niet hetzelfde als toezicht

    Tijdregistratie wordt door werknemers nog vaak gelinkt met ‘controle’. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: een monitoringtool geeft werkgevers een overzicht van de gewerkte tijd en dus meer inzicht in de werkdruk. Draait je organisatie op volle kracht of is er nog ruimte? Zo ja, waar? Of: wie werkt meer dan goed voor hem/haar is? Door je personeelsplanning tijdig bij te sturen, help je zo uitval te voorkomen.

    Lees ook: Tijdregistratie anders bekeken: 3 voordelen voor jou en je medewerkers

     Ruim helft Nederlandse werknemers voorstander van tijdregistratie

     Zijn de hoofden al klaar voor tijdregistratie? Uit een online enquête, uitgevoerd in 10 Europese landen blijkt dat 7 op de 10 Nederlandse werknemers hun werkuren bijhouden. Daarmee bevinden we ons in vergelijking met andere Europese landen boven het gemiddelde. Op de vraag naar wie bewust bezig is met (werk)tijd zijn Duitsland (81%), Zweden (79%) en Italië (76,4%) de koplopers.

     Opvallend is dat bij deze koplopers het aantal werknemers dat zijn werktijden bijhoudt via een softwaresysteem beduidend lager ligt: tussen de 52% en 63%. In Nederland ligt dit percentage zelfs op

     44%. Dat werknemers bewust bezig zijn met hun arbeidstijd betekent dus niet automatisch dat ze ook effectief hun tijd registreren.

     Uit de enquête blijkt dat tijdregistratie een gunstige invloed heeft op het evenwicht tussen werk en privéleven. Althans, dat vindt bijna de helft van de Europese werknemers (46%). In Nederland is ruim de helft (57%) van de ondervraagde werknemers voorstander van tijdsregistratie. Slechts 12% is tegen.

       Door bovendien je medewerkers zelf aan de knoppen te laten draaien, wordt personeelsplanning een gedeelde verantwoordelijkheid van het hele bedrijf. Uit onze enquête blijkt dat in Nederland ongeveer 1 op de 5 bedrijven (18%) al investeert in HR-toepassingen, waarmee werknemers en managers zelf hun data kunnen invoeren en beheren. Er is dus nog ruimte.

         Is je bedrijf klaar voor tijdregistratie?

         Ben je al helemaal overtuigd van de voordelen van tijdsregistratie of lees je het graag allemaal nog eens rustig na? Dat kan! In ons e-book vertellen we je alles wat je moet weten en presenteren we je onze timemanagement-oplossing met een WOW!-factor.

          Download het e-book