1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Workforce Management>
Zandloper op bureau

Tijdregistratie anders bekeken: 3 voordelen voor jou en je medewerkers

Voor een helder overzicht van de productiviteit, beschikbaarheid, werkdruk en rendabiliteit van je team is goed timemanagement onmisbaar. Helaas heeft het alleen voor veel werknemers nog een negatieve bijsmaak. Tijdregistratie geeft ze gecontroleerd worden en minder flexibel kunnen werken, maar niets is minder waar. Hoog tijd om die hardnekkige vooroordelen uit de weg te ruimen.

  Hoe tijdregistratie juist leidt tot meer flexibiliteit

  Zelf kunnen bepalen wanneer en waar je werkt, aan welke taken én hoeveel je aankunt. Uit onderzoek in 2022 van SD Worx blijkt dat voor bijna de helft van de Europese werknemers de mogelijkheid tot 'flexibel werk' bovenaan het verlanglijstje van hun ideale werkgever staat.

   

  Leg uit aan je medewerkers dat een tijdregistratietool het juist mogelijk maakt om flexibel te werken. Het biedt ze de mogelijkheid om op elk moment hun gewerkte uren te registreren, waar ze ook zijn: vanaf hun thuiswerkplek, onderweg naar kantoor of – waarom niet – vanaf een zonnig strand. Hybride werken en hybride timetracking gaan zo hand in hand.

   

  Het codewoord hierbij is 'vertrouwen'. Als je zorgt voor duidelijke afspraken over bijvoorbeeld bereikbaarheid en duur, levert dit je medewerkers al snel een betere werk-privébalans op. Bovendien geven de registraties je een inzicht in de productiviteit. Blijkt iemand bijzonder efficiënt te werk te gaan, dan kunnen de tijdregistraties zelfs uitgangspunt zijn voor een bonus of promotie.

   

  Hoe tijdregistratie welzijn op het werk juist verbetert

  Toegegeven, een tijdregistratietool brengt ook aan het licht wanneer bepaalde medewerkers minder presteren of bij welke projecten de tijdbesteding de spuigaten uitloopt. Maar gebruik je die gegevens op de juiste manier – dus niet om er onmiddellijk medewerkers op af te rekenen – dan kunnen ze juist de efficiëntie en rust op de werkvloer verhogen. Hoe? Twee voorbeeldsituaties en enkele tips om ermee om te gaan:

  1. Iemand heeft veel langer gewerkt aan een bepaalde taak dan ingeschat
   Onderzoek dan wat de oorzaak is. Klopte de tijdinschatting niet? Was de taak bijzonder moeilijk voor die collega? Of doken er onverwachte problemen op?

   Praat erover en zoek een geschikte oplossing. Dat kan een aangepaste aanpak zijn, versterking, een opleiding – of misschien een andere collega die de taak overneemt.

   

  1. Iemand maakt bijzonder veel overuren
   Is dat tijdelijk – bijvoorbeeld een aantal dagen tot dat ene grote project is gelanceerd – of is de work load voor die collega structureel te groot?

   

  Dankzij tijdregistratie kun je een te hoge werkdruk tijdig opmerken én er iets aan doen. Zo kun je overbelasting en burn-out helpen te vermijden, bijvoorbeeld door erover te overleggen, de werkplanning te herzien of vrij te geven. Wil je proactief te werk gaan, dan doe je er goed aan een actieplan op te stellen om het werkgeluk te verhogen van je hele team.

   

  Hoe tijdregistratie een piece of cake wordt met de juiste tools

  Tenzij jouw systeem voor tijdregistratie bestaat uit ellenlange Excel-lijsten die je medewerkers iedere dag updaten, is timetracking over het algemeen erg simpel. Met een gebruiksvriendelijke selfservice-tool registreert en beheert iedereen zijn eigen tijd, wanneer en waar ze maar willen, in een paar klikken.

   

  De echte tijdwinst? Die zit in de automatische rapportages van de werkuren én de verwerking ervan in de salarisadministratie. Bovendien geeft zo'n time & attendance tool  je in een handomdraai een overzicht van de capaciteit en beschikbaarheid van je hele team. En dat is de cruciale basis voor efficiënt workforce management.

   

   Kijk wat SD Worx tijdregistratie en planning voor jou kan betekenen en ontdek ons nieuwe e-book.

   Tijd en planning met een WOW-factor
   NL_NL_Blog_CTA_WOW - 465x324_1

   Ontdek wat een tijdregistratietool kan doen voor jouw bedrijf

   Is je tijdregistratie goed geregeld? Dan wordt flexibel werken eenvoudiger, Koppel je gemakkelijker de juiste taken aan de juiste medewerkers, stroomlijn je de loonverwerking en nog veel meer. Vragen of vandaag starten? Onze experts staan voor je klaar. 

   Neem contact met ons op