Salaris & beloning
SD Worx is al 75+ jaar jouw betrouwbare partner in loonverwerking. Wij combineren expertise met innovatieve salarissoftware en actuele fiscale kennis.


Loonopschorting of loonstop: wat te doen als je arbeidsongeschikte werknemer niet voldoet aan zijn verplichtingen
Van een arbeidsongeschikte werknemer mag verwacht worden dat hij of zij meewerkt aan de re-integratie. Doet deze dat niet en voldoet de werknemer niet aan zijn of haar verplichtingen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter, kun je als werkgever een loonopschorting of een loonstop overwegen. Maar wat is het verschil en welke maatregel zet je wanneer in? In de praktijk zien wij regelmatig dat de werkgever per ongeluk de verkeerde maatregel treft. In dit artikel leggen we uit wanneer je welke maatregelen toepast en wat het gevolg kan zijn als je de verkeerde maatregel treft.

Tijdelijke vrijstelling RVU-heffing
Als werkgever kun je niet zomaar een regeling met een werknemer treffen over vervroegde pensionering, ook niet wanneer dit op verzoek van een werknemer is. Als een werkgever een werknemer een overbruggingsuitkering tot aan de pensioendatum aanbiedt, wordt een dergelijke regeling sinds 1 januari 2005 beschouwd als een Regeling Vervroegde Uittreding (hierna: RVU). Van een RVU-risico is niet alleen sprake wanneer een werknemer een som geld ontvangt, ook wanneer een werknemer wordt vrijgesteld van werkzaamheden met behoud van loon tot zijn pensioen kan dit kwalificeren als een RVU. Wordt een overbruggingsuitkering of vrijstelling van werk gezien als een RVU, dan werd dit tot voor kort standaard belast met een extra belastingheffing van 52%. Deze belastingheffing kwam boven op de reguliere loonheffingen. Hierdoor werden werkgevers ontmoedigd om met werknemers afspraken te maken over vervroegde pensionering.

Flexibel verlonen: volledig in lijn met nieuwe prioriteiten in hr
COVID-19 heeft bedrijven verplicht om andere prioriteiten te stellen. Basistaken, zoals payroll, zijn nu veruit de belangrijkste zorg. Daarnaast zien we een sterke verschuiving naar kostenefficiëntie, maar ook een grotere nadruk op werknemerservaring en engagement, waaronder ook personalisatie en werk-privébalans. Deze drie doelen kunnen gemakkelijk bereikt worden door de schijnwerper te richten op flexibele verloning. Toch lijken slechts weinig bedrijven het verband te zien. In onze survey ‘The Future of Work and People in Europe – HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking’ van juni 2020 deelden in totaal 3.000 bedrijven uit 11 Europese landen hun prioriteiten voor het post-COVID-19 tijdperk. Dit waren de meest voorkomende antwoorden:

Stopzetten van de reiskostenvergoedingen en onkostenvergoedingen i.v.m. thuiswerken
Nog steeds geldt het advies van de overheid om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Hoe zit het dan eigenlijk met de reiskostenvergoeding en andere onkostenvergoedingen? Ben je als werkgever verplicht deze vergoedingen aan je werknemers door te blijven betalen?

Lagere afdracht loonheffing door het doen van investeringen (BIK)
Door het doen van investeringen een korting op de af te dragen loonheffing realiseren, dat is het idee van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) uit het Belastingplan 2021 dat momenteel als voorstel bij de Tweede Kamer ligt. Het uiteindelijke doel van de regeling is om het doen van investeringen te stimuleren, ondanks de onzekere tijden waarin we verkeren. Een regeling die zelfs effect kan hebben voor verlieslijdende bedrijven. Ondanks dat er in 2020 wellicht sprake is van een verliessituatie, zal immers op het loon van werknemers loonheffing moeten worden ingehouden en afgedragen aan de fiscus.

Nieuwe pensioenstelsel: Overeenstemming over de uitwerking van het pensioenakkoord
Een jaar na het sluiten van het pensioenakkoord, hebben het kabinet en de sociale partners definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking daarvan. Op 1 januari 2022 moet de nieuwe pensioenwetgeving in werking treden en uiterlijk op 1 januari 2026 moeten alle pensioencontracten in overeenstemming zijn met het nieuwe pensioenwetgeving.

25% van NL payroll- en HR-teams vindt het moeilijk om gegevens te verstrekken ter ondersteuning van bedrijfsbeslissingen
Uit internationaal onderzoek door SD Worx, blijkt dat tot 87% van de directies hun HR-teams vragen om payrollgegevens van hun werknemers om zakelijke beslissingen te onderbouwen.

Je werknemers meer laten bewegen? Ontdek de (fiscale) mogelijkheden van de fiets
Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor de ter beschikking gestelde fiets. Tot 1 januari 2020 was het al mogelijk om via een fietsplan een fiets ter beschikking te stellen, maar de regeling werd als erg complex ervaren. Om het privévoordeel te bepalen waren de werkelijke kosten en de verhouding kilometers privé/zakelijk van belang.

Wijziging in transitievergoeding door Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Hoewel het inmiddels bijna 1 januari 2020 is, blijven de actualiteiten rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) elkaar in rap tempo opvolgen.

Werkgevers krijgen extra tijd om te voldoen aan administratieve vereisten lage WW-premie
Afgelopen maanden hebben we je geïnformeerd over de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die op 1 januari 2020 in werking treedt. Met de komst van de WAB komt de sectorpremie te vervallen, een premie afhankelijk van de sector waarin de werkgever is ingedeeld. Daarvoor in de plaats komen twee soorten WW-premies: de hoge en de lage premie. Minister Koolmees heeft per brief van 9 december jl. aan de Tweede Kamer laten weten dat werkgevers drie maanden extra de tijd krijgen om te voldoen aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie. Wij leggen je graag uit wat dit concreet betekent.

Integratie SD Worx en Workday voor soepele internationale payroll
Haal nu in zes Europese landen het maximale uit je payroll- en hr-gegevens

Nieuwe UWV-uitvoeringsregels voor ontslag
Wil je een ontslagprocedure starten bij het UWV? Let dan op de nieuwe uitvoeringsregels die gelden vanaf 1 oktober 2019.