1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning >
koffie drinken tijdens daglicht

Minder werk door Coronavirus? Werktijdverkorting kan uitkomst bieden!

koffie drinken tijdens daglicht

Het Coronavirus begint voor veel werkgevers nadelige gevolgen te hebben. Zo loopt het werk in sommige branches sterk terug. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (‘SZW’) heeft het voor werkgevers die getroffen worden door de gevolgen van het Coronavirus mogelijk gemaakt om gebruik te maken van werktijdverkorting (‘WTV’). Hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Onderstaand zal ik kort toelichten wat deze voorwaarden zijn en hoe je deze WTV kan aanvragen.

  Wat is WTV?

  Met WTV verkort je als werkgever tijdelijk de werktijd van jouw werknemers in verband met buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. 
  WTV houdt concreet in dat werknemers voor wie tijdelijk geen of minder werk is in dienst blijven van de werkgever, terwijl over de niet-gewerkte uren een WW-uitkering wordt betaald.

   Wanneer kun je WTV aanvragen?

   • Er bestaan buitengewone omstandigheden die niet tot het normale ondernemersrisico behoren. Het Coronavirus is erkend als buitengewone omstandigheid;
   • Er bestaat een directe relatie tussen de aangevoerde oorzaak (het Coronavirus) en de werkvermindering. Dit moet je aan kunnen aantonen;
   • Je verwacht door het Coronavirus voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20 procent minder omzet. Ook dit moet je kunnen aantonen.

    Hoe vraag je dit aan?

    Je vraagt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een vergunning voor WTV aan via deze link.
    De vergunning is maximaal 6 weken geldig, daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. 

    Als het ministerie van SZW de vergunning voor WTV toekent en je deze hebt ontvangen, geef je dit direct door aan het UWV via deze link. Wordt je vergunning na 6 weken verlengd door het ministerie van SZW? Dan hoef je dit niet opnieuw aan het UWV te melden. Wens je assistentie bij de aanvraag of andere vragen over Corona en WTV? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze tax & legal afdeling via taxandlegal_nl@sdworx.com. Zij helpen je graag verder! 

     Marleen Maas

     Marleen Maas

     Legal Consultant

     Marleen Maas is sinds mei 2018 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar Master Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam onder andere werkzaam geweest in de advocatuur en als in-house arbeidsjurist. Marleen adviseert en begeleidt bij SD Worx elke dag met veel plezier zowel nationale als internationale klanten. Door haar persoonlijke en professionele insteek maakt zij het Nederlands arbeidsrecht begrijpelijk en inzichtelijk en levert zij voor iedere klant maatwerk.