1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Verzuim & Verlof >

Zo tover je 20 vakantiedagen om in 43 vrije dagen in 2022

-Leestijd:: 3 Minuten
vczy

Het jaar zit er alweer bijna op. Ondanks dat het uitzicht op buitenlandse vakanties nog steeds onzeker is, komen de verlofaanvragen langzaam binnendruppelen. Niet gek, want je moet er vroeg bij zijn wil je de populaire vakantieperiodes vrij zijn. 

Volgens de wet hebben werknemers recht op 20 vakantiedagen, maar vaak geven werkgevers nog een aantal bovenwettelijke vakantiedagen. Als je de kalender van 2022 erbij pakt, zou je in principe 20 vakantiedagen kunnen omtoveren tot 43 vrij dagen, met weekend- en feestdagen erbij. Dat is meer dan een verdubbeling! 

Het voordeel begint in april, deze maand kan je in totaal 16 dagen vrij zijn in ruil voor 8 vakantiedagen. Tweede Paasdag krijg je cadeau op maandag 18 april. Plak daar dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 april aan vast en je zit al op 9 dagen vrij. Ook koningsdag op woensdag 27 april is een feestdag. Neem je vervolgens de twee dagen voor en twee dagen na koningsdag ook op, dan komt het totaal op 16 dagen aaneengesloten vakantie.

Ook eind mei en begin juni valt er winst te behalen. In deze periode vallen Hemelvaart en Pinksteren. Door 23 t/m 25 mei en 27 mei op te nemen krijg je 9 vrije dagen. Voeg daar nog vier vakantiedagen van 7 tot en met 10 juni aan toe en je tovert 8 vakantiedagen om in 18 vrije dagen.
De laatste manier om vakantiedagen slim in te zetten is tijdens Kerst. Wanneer je 27 tot en met 30 december vrij neemt (vier vakantiedagen), heb jij 9 dagen vakantie.

Leuk, zoveel vrije dagen. Maar voor we massaal vakantie-aanvragen gaan indienen, verlofdagen zijn niet geheel vrij op te nemen. De werkgever moet er mee akkoord gaan. En een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een snipperdag, tenzij het bedrijf dicht kan. 

Worden verlofaanvragen bij jouw bedrijf nog in Excel verwerkt? Dat is al lang niet meer nodig! Werknemers kunnen makkelijk online en via een app verlof aanvragen en leidinggevende kunnen dit op dezelfde eenvoudige manier goed- of afkeuren.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

   Vraag een demo aan
   vacay
   Blogartikel

   Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?

   Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.

   Door Maureen Butink2021-08-18
   summer
   Blogartikel

   De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

   De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

   2021-07-01
   Nl ebook
   Whitepaper

   De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

   Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

   2020-07-23