Zo tover je 20 vakantiedagen om in 43 vrije dagen in 2022
Het jaar zit er alweer bijna op. Ondanks dat het uitzicht op buitenlandse vakanties nog steeds onzeker is, komen de verlofaanvragen langzaam binnendruppelen. Niet gek, want je moet er vroeg bij zijn wil je de populaire vakantieperiodes vrij zijn.
Volgens de wet hebben werknemers recht op 20 vakantiedagen, maar vaak geven werkgevers nog een aantal bovenwettelijke vakantiedagen. Als je de kalender van 2022 erbij pakt, zou je in principe 20 vakantiedagen kunnen omtoveren tot 43 vrij dagen, met weekend- en feestdagen erbij. Dat is meer dan een verdubbeling!
Het voordeel begint in april, deze maand kan je in totaal 16 dagen vrij zijn in ruil voor 8 vakantiedagen. Tweede Paasdag krijg je cadeau op maandag 18 april. Plak daar dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 april aan vast en je zit al op 9 dagen vrij. Ook koningsdag op woensdag 27 april is een feestdag. Neem je vervolgens de twee dagen voor en twee dagen na koningsdag ook op, dan komt het totaal op 16 dagen aaneengesloten vakantie.
Ook eind mei en begin juni valt er winst te behalen. In deze periode vallen Hemelvaart en Pinksteren. Door 23 t/m 25 mei en 27 mei op te nemen krijg je 9 vrije dagen. Voeg daar nog vier vakantiedagen van 7 tot en met 10 juni aan toe en je tovert 8 vakantiedagen om in 18 vrije dagen.
De laatste manier om vakantiedagen slim in te zetten is tijdens Kerst. Wanneer je 27 tot en met 30 december vrij neemt (vier vakantiedagen), heb jij 9 dagen vakantie.
Leuk, zoveel vrije dagen. Maar voor we massaal vakantie-aanvragen gaan indienen, verlofdagen zijn niet geheel vrij op te nemen. De werkgever moet er mee akkoord gaan. En een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een snipperdag, tenzij het bedrijf dicht kan.
Worden verlofaanvragen bij jouw bedrijf nog in Excel verwerkt? Dat is al lang niet meer nodig! Werknemers kunnen makkelijk online en via een app verlof aanvragen en leidinggevende kunnen dit op dezelfde eenvoudige manier goed- of afkeuren.
Gerelateerde artikelen
Hoe efficient zet jouw organisatie personeel in?
Zoom in op afwezigheden, prestaties en verzuimbeleid
8 veel voorkomende vragen bij afwezigheden op het werk
Is een personeelslid afwezig? Dan moet een HR-professional de wetgeving goed kennen. Want valt die periode onder de wettelijke vakantieregeling, gaat het om onbetaald of geldt een ander verlof? We bundelden voor jou de antwoorden op acht moeilijke, veelvoorkomende vragen over afwezig zijn op het werk.
Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?
Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.