1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Verzuim & Verlof >
Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald

Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald

Ouderschapsverlof wordt vanaf 2022 deels doorbetaald

Het kabinet wil het aantrekkelijker maken voor ouders om ouderschapsverlof op te nemen en het ouders zo makkelijk mogelijk maken om te kiezen hoe ze arbeid en zorg (in dit geval voor jonge kinderen) willen combineren. Het kabinet heeft daarom besloten dat ouders van jonge kinderen vanaf augustus 2022 de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald krijgen.

  Betaald ouderschapsverlof

  Op dit moment kunnen ouders al 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste 8 levensjaren van hun kind. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald, waardoor niet iedere ouder het zich kan veroorloven ouderschapverlof ook daadwerkelijk op te nemen. Uit cijfers blijkt dat slechts een derde van de ouders dit doet. Door het ouderschapsverlof deels te gaan betalen zal volgens het kabinet de belemmering om ouderschapsverlof op te nemen worden verkleind.

  Ouders krijgen straks van het UWV de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof een uitkering ter hoogte van 50% van hun dagloon, gemaximeerd op 50% van het maximum dagloon. Dit houdt in dat een ouder een uitkering krijgt die de helft van het loon dekt tot een maximum van € 2.385,-- bruto per maand. Een belangrijke voorwaarde is dat de 9 weken ouderschapsverlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De 9 weken hoeven niet in aaneengesloten te worden opgenomen, dit kan ook gespreid. Voor de resterende 17 weken ouderschapsverlof blijven de oude regels van kracht, deze blijven op basis van de wet onbetaald en kunnen worden opgenomen tot het kind 8 jaar is. 
  Om ervoor te zorgen dat zowel het UWV als bedrijven zich kunnen voorbereiden op deze regeling gaat de verlofregeling pas vanaf augustus 2022 in.

   Geboorteverlof

   De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen 2, maar 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. Dit geboorteverlof moet worden opgenomen binnen 4 weken na de dag van bevalling. 

    Aanvullend geboorteverlof

    Vanaf 1 juli 2020 hebben partners naast het geboorteverlof ook recht op aanvullend geboorteverlof in de eerste zes maanden na de geboorte van hun kind. Tijdens het opnemen van dit aanvullend ouderschapsverlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt 70% van het dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon). Partners hebben recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Wel moet eerst de eerste week geboorteverlof volledig zijn opgenomen voordat de partner aanspraak heeft op de 5 aanvullende weken geboorteverlof.

     Tot slot

     Wil je meer informatie over het ouderschapsverlof en/of geboorteverlof? Neem dan contact op met één van onze juristen via taxandlegal_nl@sdworx.com

      Jilly El Moridi

      Jilly El Moridi

      Legal Consultant

      Jilly el Moridi is sinds september 2019 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar master Arbeidsrecht aan Tilburg University aan de slag gegaan als jurist bij een accounts- en advies kantoor, waar ze ook de rol van privacy officer vervulde. Bij SD Worx voorziet Jilly haar klanten van juridisch advies op het gebied van het arbeidsrecht en het privacyrecht en houdt ze haar adviezen graag zo praktisch mogelijk. Haar doel is dan ook het arbeidsrecht en het privacyrecht voor zowel nationale als internationale klanten zo begrijpelijk mogelijk te maken.