
Hoe ga je om met (steeds meer) Gen-Z op je werkvloer?
Medewerkerbetrokkenheid



Personeelstekort? Kijk verder dan werving
Veel organisaties kampen met openstaande vacatures en een hoge werkdruk, maar de oplossing ligt niet altijd in het aannemen van meer mensen. Door slimmer te kijken naar inzet, verdeling en processen, kun je bestaande capaciteit vaak veel beter benutten.

Whitepaper | Grip op verzuim en bezetting: zo hou je je team draaiende
Ontdek in deze whitepaper hoe je capaciteitsproblemen bij de kern aanpakt door afwezigheden, prestaties en verzuim te analyseren en je personeelsplanning efficiënter in te richten.

Wat zijn flexibele arbeidsvoorwaarden en waarom zijn ze belangrijk?
Het aanbieden van flexibele personeelsvoordelen, of flexibele arbeidsvoorwaarden, is een slimme beloningsstrategie. Medewerkers kunnen dan kiezen uit verschillende opties die het beste passen bij hun persoonlijke behoeften en levensfasen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat het simpelweg aanbieden van een reeks secundaire arbeidsvoorwaarden niet genoeg is. Medewerkers waarderen de mogelijkheid om hun arbeidsvoorwaardenpakket zelf samen te stellen, zodat ze de meest relevante ondersteuning krijgen voor hun actuele situatie.

Hoe ondersteunen secundaire arbeidsvoorwaarden het welzijn van je medewerkers?
Verrassend genoeg heeft 38% van de werkgevers geen personeelsvoordelen op het gebied van gezondheid en welzijn, of het plan om die in te voeren. Dit is een flinke nalatigheid, nu blijkt uit het onderzoek dat 37% van de medewerkers momenteel financiële stress ervaart. Financiële stress is een belangrijke factor die bijdraagt aan algemene geestelijke gezondheidsproblemen.

Welke personeelsvoordelen moet je aanbieden?
Wat betreft de beloningen die werkgevers momenteel aanbieden, zien we een mix van klassieke én trendy voordelen. Bij de belangrijkste personeelsvoordelen horen: vaste salarissen (ontvangen door 80,6% van het personeel), flexibele werktijden (50,3%) en studie-/trainingsdagen (39,4%). Daarnaast zijn voordelen zoals geschenken voor speciale gelegenheden (34,8%), maaltijdcheques of vergoedingen (31,7%) en gezondheids- en welzijnsprogramma's (30,8%) ook gangbaar.

Waarom is beloningstransparantie belangrijk?
Beloningstransparantie is meer dan alleen een modewoord, het is een cruciaal onderdeel van een eerlijke en rechtvaardige werkomgeving. Volgens ons onderzoek behoren interne gelijkheid (36%) en beloningstransparantie (35%) tot de belangrijkste uitdagingen waarmee werkgevers op het gebied van beloning worden geconfronteerd.

Cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen: een doolhof?
Veel werkgevers weten niet of ze onder een cao of bedrijfstakpensioenfonds vallen. Toch blijkt dat vaker wel zo te zijn dan veel werkgevers denken. Rechters kijken niet naar hoe jij je bedrijf presenteert, maar naar wat je echt doet. We bespreken 3 opvallende uitspraken. Ook geven we tips hoe je up-to-date blijft rondom cao-ontwikkelingen.

Checklist beloningsbeleid
Onze eenvoudige checklist helpt je stap voor stap – van het verzamelen van ideeën en marktonderzoek tot het op maat maken van voordelen en het naleven van wetgeving. Volg de stappen en ontwikkel efficiënt een strategie die zowel bij de bedrijfsdoelen past als bij wat je medewerkers echt nodig hebben.

Stappenplan beloningsbeleid
Ontgrendel het potentieel van je beloningsprogramma met onze gedetailleerde stapsgewijze handleiding. Deze gids biedt duidelijke en bruikbare instructies die je helpen elke fase met vertrouwen te doorlopen en je doelen effectief te bereiken.

WKR 2025: dit moet je weten (en doen!)
Gebruik de WKR slim en effectief
De Werkkostenregeling (WKR) geeft je ruimte om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers te geven. Hierbij kun je denken aan een reiskostenvergoeding, paasgeschenk of bedrijfsfeest. Gebruik je deze regeling goed? Dan bespaar je kosten én verhoog je de medewerkerstevredenheid.

Waarom diversiteit en inclusie hand in hand gaan
Onze samenleving wordt steeds diverser, en dat zie je terug in bedrijven. Klanten, medewerkers, sollicitanten en andere stakeholders verwachten dat ook. Maar diversiteit alleen is niet genoeg. Voor een veilige en prettige werkomgeving waarin mensen optimaal presteren, is inclusie net zo belangrijk.

Beïnvloeden onbewuste vooroordelen ook jouw teams en beslissingen?
Ondanks de antidiscriminatiewetgeving en de werkgeversverplichtingen tot gelijke behandeling, is er nog wel wat werk aan de winkel voor een échte inclusieve werkvloer. Van werving tot ontslag: volledig vrij van vooroordelen en hokjesdenken is niemand – en dus ook geen enkele organisatie. Het is daarom belangrijk om te weten welke impact onbewuste vooroordelen hebben op jou, je teams en de keuzes die je binnen een bedrijf maakt.